Νέα

Ψυχοεκπαίδευση Παρεμβάσεις στο άτομο, την οικογένεια, την ομάδα

Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο

Το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακρίβειας «Κώστας Στεφανής» (Ε.Π.Ι.Ψ.Υ.) και η ΑμΚΕ «Προαγωγή της Γνώσης στις Ψυχικές Διαταραχές», ανακοινώνουν την έναρξη υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στον 1ο κύκλο του Μετεκπαιδευτικού Σεμιναρίου «Ψυχοεκπαίδευση: Παρεμβάσεις στο άτομο, στην οικογένεια, στην ομάδα» για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023*.   

Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη: Μαρίνα Οικονόμου, Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διάρκεια:  Οκτώβριος 2022– Ιούνιος 2023 (70 ώρες)

Έναρξη: 19 Οκτωβρίου 2022

Ημέρα/ ώρα και τρόπος διεξαγωγής: Κάθε δεύτερη Τετάρτη και ώρες 4:00-8:00 μ.μ. Το Σεμινάριο θα πραγματοποιείται διαδικτυακά, μέσω βιντεοδιάσκεψης.

Κόστος: Το κόστος συμμετοχής ορίζεται στα 1.000 ευρώ. Τα δίδακτρα καταβάλλονται είτε εφάπαξ πριν την έναρξη του Σεμιναρίου, είτε σε 3 ισόποσες δόσεις.

Σε ποιους απευθύνεται: Σε ειδικούς ψυχικής υγείας (ψυχιάτρους, ειδικευόμενους ψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, εργοθεραπευτές, νοσηλευτές, φροντιστές ασθενών κ.α.), καθώς και απόφοιτους και τελειόφοιτους αντίστοιχων σχολών.

Περιεχόμενο και στόχοι του σεμιναρίου: Βασικό θεματικό κορμό του σεμιναρίου αποτελεί η εκπαίδευση επαγγελματιών από τον χώρο της ψυχικής υγείας αλλά και άλλων συναφών επαγγελμάτων στην Ψυχοεκπαίδευση.

Η Ψυχοεκπαίδευση αποτελεί μια ψυχοθεραπευτική παρέμβαση με τρεις βασικές συνιστώσες: την ενημέρωση για τη νόσο, την εκπαίδευση σε δεξιότητες επικοινωνίας, αποτελεσματικής επίλυσης των προβλημάτων, αντιμετώπισης του στρες και βελτίωσης των διαπροσωπικών σχέσεων και την υποστήριξη ασθενών και οικογενειών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της νόσου στην καθημερινή ζωή.

Οι Ψυχοεκπαιδευτικές παρεμβάσεις στο σύνολό τους διέπονται από τη φιλοσοφία της Ψυχοεκπαίδευσης ως ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας με εύρος εφαρμογών τόσο στο φάσμα των ψυχικών διαταραχών όσο και σε σοβαρές σωματικές νόσους αλλά και γενικότερα προβλήματα υγείας και ψυχοκοινωνικές δυσκολίες, ενώ απευθύνονται στο άτομο και στην οικογένεια.

Είναι σύγχρονες, ταχέως αναπτυσσόμενες διεθνώς, με σοβαρή επιστημονική κατοχύρωση ως προς την αποτελεσματικότητά τους στη διεθνή ψυχιατρική και ιατρική βιβλιογραφία. 

Εφαρμόζονται σε επίπεδο ατομικό, οικογενειακό και ομαδικό σε ποικίλα περιβάλλοντα, όπως υπηρεσίες υγείας και ψυχικής υγείας, σχολεία ή και χώρους εργασίας.  

Χρησιμοποιούνται στη Συμβουλευτική, την Ψυχοθεραπεία και την Ιατρική με σκοπό την προσωπική ανάπτυξη, την επίλυση προβλημάτων, τη διευθέτηση των διαπροσωπικών σχέσεων, την επίτευξη στόχων ζωής, την αντιμετώπιση ψυχοκοινωνικών δυσκολιών αλλά και την ψυχοθεραπευτική διαχείριση ψυχικών ασθενειών ή/και σωματικών και γενικότερων προβλημάτων υγείας.  

Το συγκεκριμένο μετεκπαιδευτικό σεμινάριο αποτελεί το μοναδικό μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Ελλάδα που με τρόπο διεξοδικό, αξιόπιστο και επιστημονικά κατοχυρωμένο εκπαιδεύει επαγγελματίες ψυχικής υγείας στις αρχές και τις τεχνικές της Ψυχοεκπαίδευσης και διευρύνει ουσιαστικά το πεδίο των θεραπευτικών τους δεξιοτήτων και επιλογών.

Οι διδάσκοντες είναι επίλεκτα και έμπειρα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, καθώς και αποφοιτήσαντες των προηγούμενων σεμιναρίων.

Επιστημονικά Υπεύθυνοι:

Οικονόμου Μαρίνα, Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Πάλλη Αλεξάνδρα, Ψυχολόγος, Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας– Ψυχοθεραπεύτρια Οικογένειας, Επιστημονική Συνεργάτης Ε.Π.Ι.Ψ.Υ.

Ανάμεσα στους ακαδημαϊκούς διδάσκοντες περιλαμβάνονται:

Γενά Αγγελική, Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής, Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,  Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ

Γονιδάκης Φραγκίσκος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής, Α΄ Ψυχιατρική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ- Αιγινήτειο Νοσοκομείο

Εμμανουέλα Φουσιάνη, Ψυχολόγος, Απόφοιτος και των 2 κύκλων του Μετεκπαιδευτικού Σεμιναρίου «Ψυχοεκπαίδευση και Συμπεριφορική Θεραπεία Οικογένειας»

Κοντοάγγελος Κωνσταντίνος, Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής, Α΄ Ψυχιατρική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ-Αιγινήτειο Νοσοκομείο, Επιστημονικός Συνεργάτης, Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας «Κώστας Στεφανής» (Ε.Π.Ι.Ψ.Υ.)

Κωνσταντακόπουλος Γιώργος, Ψυχίατρος PhD, Επιστημονικός Συνεργάτης, Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας «Κώστας Στεφανής» (Ε.Π.Ι.Ψ.Υ.)

Πέππου Λίλη, Ψυχολόγος Msc, Ερευνήτρια Δημόσιας Υγείας, Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας «Κώστας Στεφανής» (Ε.Π.Ι.Ψ.Υ.)

Σκαλή Θεοδώρα, Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια, ECP, GCP, ΕΔΙΠ Ψυχολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ-Αιγινήτειο Νοσοκομείο

Φερεντίνος Παναγιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής, Β΄ Ψυχιατρική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Αττικό Νοσοκομείο

Ενδεικτική Θεματολογία:

 • Ψυχοεκπαιδευτική Προσέγγιση (αρχές, φιλοσοφία, στόχοι, στρατηγικές)
 • Η Ψυχοεκπαίδευση στη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία
 • Εκπαίδευση στην ενημέρωση του ασθενή και της οικογένειάς του για τη νόσο, ψυχική και σωματική, χρόνια ή καταληκτική
 • Εκπαίδευση στην ανακοίνωση των δυσάρεστων νέων
 • Η Τέχνη της ενημέρωσης για τη νόσο και οι Τεχνικές της Ψυχοεκπαίδευσης
 • Εκπαίδευση στην ανάπτυξη θεραπευτικής συμμαχίας
 • Εφαρμογές της Ψυχοεκπαίδευσης στις ψυχικές διαταραχές με ειδικές αναφορές στη σχιζοφρένεια, στη διπολική διαταραχή, στις διαταραχές πρόσληψης τροφής, στην ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, στη μετατραυματική διαταραχή στρες, στον αυτισμό κ.ά.
 • Εφαρμογές της Ψυχοεκπαίδευσης σε σωματικές διαταραχές με ειδικές αναφορές στον διαβήτη και ειδικά στον παιδικό- νεανικό διαβήτη, σε διάφορες μορφές καρκίνου, στη χρόνια σωματική νόσο κ.ά.
 • Ψυχοεκπαίδευση για τη νόσο και η «πέρα από τη νόσο» Ψυχοθεραπεία
 • Θετική Ψυχολογία- Παρεμβάσεις Θετικής Ψυχολογίας
 • Ψυχοεκπαίδευση και Οικογένεια
 • Εκπαίδευση σχετικά με τον ρόλο της οικογένειας στην εμφάνιση και την πορεία  της νόσου, την επικοινωνία μεταξύ των μελών της οικογένειας, και τη συμμετοχή της οικογένειας στη θεραπεία
 • Ο ρόλος του εκφραζόμενου συναισθήματος και της οικογενειακής επιβάρυνσης
 • Ο ρόλος του κοινωνικού στίγματος ως εμπόδιο στην αναζήτηση βοήθειας
 • Βασικές γνώσεις στη Θεραπεία Συμπεριφοράς και στη Θεραπεία Οικογένειας
 • Χρήση  Συμπεριφορικών Τεχνικών στη Θεραπεία Οικογένειας
 • Εκπαίδευση στη Συμπεριφορική Θεραπεία Οικογένειας στην Ψύχωση (μοντέλο Ian Falloon) και Εκπαίδευση στη Συμπεριφορική Θεραπεία Οικογένειας στη Διπολική Διαταραχή
 • Εκπαίδευση σε δεξιότητες επικοινωνίας
 • Εκπαίδευση σε δεξιότητες επίλυσης προβλήματος και επίτευξης στόχου
 • Συνθετική προσέγγιση στην Ψυχοθεραπεία
 • Ψυχοεκπαίδευση στην υγεία και τη νόσο
 • Παρουσιάσεις και αναλύσεις περιστατικών-οικογενειών

Προϋποθέσεις επιτυχούς ολοκλήρωσης του Σεμιναρίου: Για την ολοκλήρωση του Σεμιναρίου απαιτείται η παρακολούθηση τουλάχιστον των 4/5 των εκπαιδευτικών συναντήσεων, η επιτυχής συμμετοχή στις εξετάσεις και η υποβολή διπλωματικής εργασίας.

Στο τέλος αυτής της διαδικασίας, χορηγείται επίσημο πιστοποιητικό παρακολούθησης και επιτυχούς ολοκλήρωσης του Σεμιναρίου.

Διαδικασία υποβολής αίτησης συμμετοχής: Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να αποστείλουν αίτηση συμμετοχής, συνοδευόμενη από βιογραφικό σημείωμα, στο secretar@epipsi.gr μέχρι τις 10/10/22.

Η επιλογή των σπουδαστών πραγματοποιείται κατόπιν αξιολόγησης.

Πληροφορίες: secretar@epipsi.gr, 2106170804 & 6955812447.

* Οι επιτυχώς αποφοιτήσαντες του 1ου Έτους που επιθυμούν να αποκτήσουν περαιτέρω κλινική εκπαίδευση και εμπειρία, μπορούν να  παρακολουθήσουν τον 2ο κύκλο Κλινικής Εκπαίδευσης στις Ψυχοεκπαιδευτικές Παρεμβάσεις και στη Συμπεριφορική Θεραπεία Οικογένειας.

Ο 2ος κύκλος Κλινικής Εκπαίδευσης περιλαμβάνει:

α) Ανάληψη περιστατικών- οικογενειών

β) Ατομικές και ομαδικές εποπτείες

γ) Συνεχιζόμενη εκπαίδευση στην εφαρμογή της Ψυχοεκπαιδευτικής Παρέμβασης

Ο 2ος κύκλος θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2023.

Συνημμένο Size
Αίτηση 35.5 KB
Ανακοίνωση 26.65 KB