Νέα

Πρόσκληση για συμμετοχή σε διαδικτυακό σεμινάριο για τη χορήγηση της Δομημένης Ψυχιατρικής Συνέντευξης SCID

Το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακρίβειας «Κώστας Στεφανής» (ΕΠΙΨΥ) σε συνεργασία με την Α’ Ψυχιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ και την εταιρεία «Προαγωγή της Γνώσης στις Ψυχικές Διαταραχές», προτίθεται μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα (εφόσον συμπληρωθούν οι απαιτούμενες θέσεις) να ανακοινώσει νέο κύκλο εκπαιδευτικών σεμιναρίων για τη χορήγηση των Δομημένων Ψυχιατρικών Συνεντεύξεων σύμφωνα με τα κριτήρια του DSM-5, SCID-5-CV (μείζονες ψυχιατρικές διαταραχές) και SCID-5-PD (διαταραχές προσωπικότητας). Λόγω των έκτακτων συνθηκών που διανύουμε εξαιτίας της πανδημίας COVID-19, τα σεμινάρια θα διεξαχθούν διαδικτυακά. Την ευθύνη των σεμιναρίων έχει η Ομοτ. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Άννα Κοκκέβη.

  • Λίγα λόγια για το SCID-5-CV και το SCID-5-PD

H Δομημένη Κλινική Συνέντευξη για τις Μείζονες Ψυχιατρικές Διαταραχές (Διαταραχές του πρώην άξονα Ι στο DSM-IV) και τις Διαταραχές της Προσωπικότητας (Διαταραχές του πρώην άξονα ΙΙ στο DSM-ΙV) (Αmerican Psychiatric Association Publishing) αποσκοπούν στη βελτίωση της διαγνωστικής αξιοπιστίας και εγκυρότητας της ψυχιατρικής διάγνωσης.

To SCID αποτελεί ένα πολύτιμο κλινικό και ερευνητικό εργαλείο. Μπορεί να χορηγηθεί σε ψυχιατρικούς ασθενείς καθώς και σε ασθενείς με κάποια σωματική νόσο. Προσφέρεται επίσης για χορήγηση σε μελέτες όπου τα άτομα δεν ταυτοποιούνται ως ψυχιατρικοί ασθενείς (π.χ. μελέτες στην κοινότητα, οικογενειών, στην πρωτοβάθμια φροντίδα) και είναι καταλληλότερο για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

To SCID δίνει τη δυνατότητα βελτίωσης των δεξιοτήτων ψυχιατρικής συνέντευξης στους επαγγελματίες ψυχικής υγείας – ψυχιατρικής, ψυχολογίας, ψυχιατρικής κοινωνικής εργασίας, νοσηλευτικής – καθώς και στους φοιτητές.

  • Σε ποιους απευθύνονται τα σεμινάρια

Τα σεμινάρια απευθύνονται στους επαγγελματίες και τους τελειόφοιτους ή μεταπτυχιακούς φοιτητές του ευρύτερου χώρου της ψυχικής υγείας (ψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές).

  • Στόχοι της εκπαίδευσης

Βασικός στόχος της εκπαίδευσης είναι η κατάκτηση από τους εκπαιδευόμενους των δεξιοτήτων και της τεχνικής της διεξαγωγής των δομημένων συνεντεύξεων για τις μείζονες ψυχιατρικές διαταραχές και τις διαταραχές προσωπικότητας σύμφωνα με τα κριτήρια του DSM-5.

  • Διάρκεια σεμιναρίων

Θα πραγματοποιηθούν ξεχωριστά σεμινάρια για το SCID-5-PD (συνολικής διάρκειας 16 ωρών, κατανεμημένων σε τετράωρα, 2 ημέρες την εβδομάδα, για δύο συνεχόμενες εβδομάδες) και για το SCID-5-CV (συνολικής διάρκειας 20 ωρών, κατανεμημένων σε τετράωρα, 2 ημέρες της εβδομάδας για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες).

  • Χρόνος και χώρος πραγματοποίησης σεμιναρίων

Τα σεμινάρια για το SCID-5-PD και για το SCID-5-CV θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά σε ημέρες και ώρες που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

  • Κόστος παρακολούθησης σεμιναρίων και εκπαιδευτικού υλικού

Το κόστος παρακολούθησης για το SCID-5-CV είναι 300 ευρώ, ενώ για το SCID-5-PD είναι 250 ευρώ. Στις παραπάνω τιμές δεν περιλαμβάνεται το εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο διατίθεται από τον εκδοτικό οίκο ΒΗΤΑ (https://betamedarts.gr/).

Θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΣΤΕΙΛΟΥΝ ΤΟ ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ ΕΝΤΥΠΟ ΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΜΕΣΩ E-MAIL (secretar@epipsi.gr) Ή ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΟΥΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΨΥ (τηλ. 210 6170804, 210 6170805) ΜΕΧΡΙ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ.

Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας (πρόσωπο επαφής: Σόνια Παπαδοπούλου, τηλ. 210 6170850).

ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ.